RU UK

Інтернет речей як наступний крок до підвищення ефективності бізнесу

До сих пір багато хто з учасників ринку вважає Інтернет речей (Internet of Things, скорочено IoT) якимось далеким недосяжним майбутнім і, більш того, зовсім не розглядають його як засіб отримання прибутку. Це велика помилка.

Інтернет речей вже давно і назавжди увійшов у наш побут: підключені побутові прилади до мережі Інтернет, управління опаленням через мобільний додаток, Apple Watch, хмарні сховища, автомобілі служб таксі з датчиками переміщення, «розумні» датчики безпеки в заміському будинку і так до нескінченності. Зараз простіше сказати, що НЕ є складовою Інтернету речей.

Интернет вещей - концепция

Концепція Інтернету речей сформульована ще в 1999 році і має на увазі глобальне впровадження фізичних предметів, оснащених вбудованими технологіями для взаємодії один з одним або із зовнішнім середовищем.

В першу чергу, впровадження таких технологій дає наступне:

  • Максимальну енергоефективність і сталий розвиток;
  • Оптимізовану доступність ресурсів та ефективність їх використання;
  • Розумні, продуктивні та прибуткові операції;
  • Мобільний збір інформації та випереджаюче пом’якшення ризиків.

Максимальна енергоефективність і сталий розвиток

Професіонали в галузі енергетики та сталого розвитку, а також фахівці з інформаційних технологій і управління операціями повинні постійно знаходити рівновагу між енергією і експлуатаційною ефективністю. Будинки, фабрики, глобальні ланцюжки поставок, великі міста. Інтернет речей збирає точні дані з усіх цих середовищ і перетворює їх в практично цінну інформацію, що забезпечує:

  • швидкий доступ до інформації про ефективність тієї чи іншої машини в виробничій лінії;
  • збір оперативних даних за допомогою Інтернету речей та аналітики для обробки даних;
  • розширені можливості прийняття рішень, що дозволяють розставляти пріоритети;
  • розробку стратегій бізнесу, що забезпечують прибутковість і продуктивність з урахуванням сталого розвитку.

Оптимізована доступність ресурсів та ефективність їх використання

IoT підвищує доступність і ефективність ресурсів. Прогнозна аналітика забезпечує безперервну роботу критично важливого обладнання та запобігає відключенням, що ведуть до великих витрат. Крім того, підвищується ефективність роботи критично важливого обладнання, так як споживається менше енергії при дотриманні технічних умов експлуатації. В результаті продовжується термін служби виробів.

Розумні, продуктивні та прибуткові операції

Інтернет речей руйнує споконвічні перепони між світами експлуатаційних технологій та інформаційних технологій, відкриваючи шлях для більш успішного управління бізнесом. По суті, у кожного ресурсу на підприємстві тепер є свій «голос», який проливає світло на кожен аспект роботи. Цінна інформація з виробничих цехів доходить до кабінету генерального директора і дозволяє приймати ефективні рішення.

Мобільний збір інформації та випереджаюче пом’якшення ризиків

Одне з найскладніших завдань на будь-якому підприємстві – пошук та усунення несправностей устаткування. Інтернет речей дозволяє створити підприємство, більшою мірою орієнтоване на користувача. Так, завдяки динамічному QR-коду, інформація про використання виробу завжди під рукою у співробітників підприємства, і це дозволяє оптимізувати виїзне обслуговування та продуктивність. Оператор миттєво дізнається про те, на що потрібно звернути увагу.

За даними таких компаній як Ericsson Mobility, Statista, Cisco, Schneider Electric, Gartner сьогодні в світі налічується більше 15 млрд підключених пристроїв світу IoT, а 2022 року їх кількість сягне рекордних 29 млрд!

IoT

У недавньому опитуванні по Інтернету речей, проведеному компанією Schneider Electric по всьому світу, більше 2 500 осіб (70% від опитаних респондентів) відповідальних за прийняття рішень в бізнесі, стверджували, що, на їхню думку, Інтернет речей вигідний для бізнесу.

Безпрецедентний рівень деталізації даних, що надходять у режимі реального часу, і залежний від Інтернету світ – ось наша реальність. І Україна не стоїть осторонь від світових трендів. У нашій країні IoT активно розвивається в аграрному секторі, логістиці, і Smart City ( «Розумне місто»).

У сучасному аграрному секторі вже не є чимось неймовірним використання у землі датчиків, які фіксують показники вологості та наявності добрив; дронів, що ведуть відеофіксацію з неба і передають отримані дані агрономам.

iot

Дотримуючись умов сучасності, компанія «Призма Енерджі Груп» розробила і успішно впровадила в своїх проектах такі продукти як Prisma GRANARY і Сакрут.

Так, безумовно, жодне підприємство не може просто прибрати існуючу інфраструктуру інформаційних і експлуатаційних технологій та замінити її на нову.

Інтеграція Інтернету речей, особливо у світі промисловості, вимагає поступових змін замість витрат на традиційну інфраструктуру, що ведуть до суттєвих змін бізнес-процесів і результатів з плином часу.

З чого почати? або П’ять кроків до підвищення рентабельності вашого бізнесу.

  1. Почніть з невеликих пілотних проектів і не втрачайте з уваги своєї мети.
  2. Оцініть окупність вкладень перед розширенням області проекту.
  3. Зробіть перші кроки в реалізації проектів підвищення енергоефективності.
  4. Впровадьте проекти з контролю та управління ресурсами.
  5. Перейдіть до повного висвітлення ресурсів у динамічній мережі.

Усвідомлюючи дане положення речей і ситуацію на ринку, «Призма Енерджи Груп» пропонує свої послуги з впровадження сучасних систем, заснованих на концепціях IoT і Індустрії 4.0, зокрема.

Ми готові:

  • Провести оцінку вашого підприємства на предмет можливості впровадження даних рішень.
  • Надати поетапний план роботи над створенням сучасної системи автоматизації.
  • Забезпечити індивідуальний підхід до фінансування даних заходів в умовах вашого бізнесу.